Menu

Wat is Kambo?

Quinne is gecertificeerd  Kambo Practicioner bij The IAKP – International Association of Kambo Practitioners sinds 2019. De IAKP – International Association of Kambo Practitioners is een organisatie zonder winstoogmerk die het veilige, verantwoorde en professionele gebruik van dit middel wil ondersteunen en aanmoedigen door middel van training, bewustmaking, kennisontwikkeling en-deling, ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, onderzoek en best practice.

Bekijk onze agenda

De Kambo healing

Kambo of Sapo is de secretie (afscheiding vanuit de huid) van de grote groene boomkikker (Phylomedusa Bicolor) die leeft in de Amazone. Ze worden gevonden in Bolivia, Brazilië, Colombia, Peru, Frans Guinea, Suriname en Venezuela. Dit middel wordt al vele jaren gebruikt door inheemse stammen en is populair geworden in het westen in de jaren tachtig na het bekende boek van Peter Gorman die zijn ervaring met dit goedje bij de Matses stam in Peru optekende en publiceerde.

Kambo en de wetenschap

Ook vanuit de wetenschap is er sindsdien veel interesse voor de Kambo kikker en zijn secretie. Vittorio Erspamer, een Italiaanse onderzoeker genomineerd voor de nobelprijs, was de eerste die Kambo in een laboratorium is gaan onderzoeken. Hij is wereldbekend voor het ontdekken van de stof serotonine en hij omschreef Kambo als een fantastische ‘chemische cocktail’ met potentiële medische applicaties.

De belangrijkste stoffen in deze cocktail noemen we Peptiden. Peptiden zijn korte kettingen van aminozuren en een ketting van 50 of meer peptiden vormen een eiwit en dat zijn weer belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Sommige van de peptiden zijn bio-actief, dat wil zeggen dat ze zich kunnen binden met receptoren in het brein en veroorzaken dan chemische reacties in het lichaam. Tot nu toe zijn er 9 bioactieve peptiden gevonden die een krachtig effect hebben op de maagspieren, maag en pancreasafscheidingen, de bloedsomloop en de stimulatie van de bijnierschors en hypofyse.

De peptiden die tot nu toe in Kambo zijn geïdentificeerd zijn:

Caerulein Family – Phyllocaerulein – Een neuropeptide die sterke soepele spiersamentrekkingen produceert (hart, maag en vasculair). Het vermindert bloeddruk, brengt aanpassingen aan verzadiging, sedatie en de regulatie van het lichaamstemperatuur. Het is ook een krachtige pijnstiller. Tijdens een Kambo behandeling is het voornamelijk deze substantie wat verantwoordelijk is voor misselijkheid, overgeven, hartkloppingen, zweten en buikpijn.

Bradykinnis Family – Phyllokinin – Hypotensie – Een langdurige vermindering van bloeddruk.

Tachykinnis Family – Phyllomedusin – Een neuropeptide dat de speekselklieren, traanbuisjes, en de darmen sterk beïnvloed. Het is een krachtige vasodilatator (het verwijden van de bloedvaten) die de maagsecretie stimuleert en bijdraagt aan het hevige overgeven en ontlasten. De snelle verwijding van de bloedvaten veroorzaakt het ruisende of bonzende gevoel dat Kambo soms produceert.

Bombesins Family – Phyllolitorin, [Leu8] Phyllolitorin, Rohdei-Litorin – Neuropeptiden die actief zijn in het centrale en perifere zenuwstelsel. Ze stimuleren maagzuursecretie en versoepelen het samentrekken van de spieren.

Sauvagine Family – Dermophin – Een heptapeptide wat een krachtige opiaatachtige werking heeft op de mu-type opiaat receptoren. Dit resulteert in een onderdrukkend en pijnstillend effect. Demorfine kan ook effecten hebben op de longventilatie en de afgifte van hypofysehormonen en is 30 tot 40 keer krachtiger dan morfine.

Tryptophyllins – Dit zijn een grote groep van peptiden die niet binnen een van de andere categorieën vielen toen ze voor het eerst werden geïdentificeerd. Ze zijn van oorsprong geïsoleerd van de huidafscheidingen van amfibieën. De werking is nog wat obscuur, maar recent ontdekt dat het een sterke antimicrobiële werking heeft tegen de gist Candida Albicans en beïnvloed tevens het spierweefsel.

Dermaseptin Family – Dermaseptin – Heeft een zeer sterke antimicrobiële werking tegen bacteriën, gisten, schimmels, protozoa (parasieten) en omhulde virussen, evenals verschillende draadschimmels die verantwoordelijk zijn voor ernstige opportunistische infecties die gepaard gaan met AIDS en het gebruik van immunosuppressiva (Onderdrukking van de afweerreactie van het lichaam en het remmen van ontstekingen). Adenoregulin – ook wel Dermaseptin B2 genoemd. Een peptide van 33 aminozuren dat een interactie aangaat met de adenosinereceptor. Het is een fundamenteel component in alle brandstof voor menselijke cellen en waarvan is aangetoond dat het zeer effectief is in het doden van kankercellen.

Deltorphin Family – Deltorphin – een heptapeptide, dat een hogere affiniteit en selectiviteit heeft voor delta-opioïde-bindingsplaatsen dan enige andere bekende natuurlijke verbinding. Er zijn twee deltorfinen ontdekt in de afscheiding van de Phyllomedusa Bicolor.

Behandeling ziektes

Veel onderzoekers geloven dat een Kambo behandeling een hele nieuwe wereld kan openen voor behandeling van ziektes zoals verslavingen, artritis, alzheimer, kanker, chronisch moeheidssyndroom, chronische pijn, depressie, diabetes, lyme disease en meer. Het zuivert je lever en bloed en geeft je immuunsysteem een boost.

Kambo kan het lichaam ontgiften en het zou een natuurlijke manier zijn om het immuunsysteem te versterken. Het heeft krachtige ontstekingsremmende, antimicrobiële en antivirale eigenschappen.

Men zegt dat het een van de sterkste natuurlijke antibiotica en anesthetica die van nature in de wereld worden gevonden.

Op mentaal niveau kan het je geest meer focus en rust brengen. Het kan een verhoogde weerstand geven en positief werken bij stress. Het kan je op het emotionele en spirituele vlak je ook laten zien wat je niet meer nodig hebt en los mag laten.


DE OORSPRONG VAN KAMBO

Elke stam heeft zijn eigen legende of verhaal over hoe ze Kambo zijn gaan gebruiken. De meest voorkomende legende komt uit Brazilië.

De Kaxinawá-legende vertelt dat de indianen van de stam erg ziek waren en dat hun medicijnman (Pajé in Brazilië) alles had gedaan wat mogelijk was om hen te genezen. Alle bekende medicinale kruiden werden gebruikt, maar geen enkele hielp. Onder invloed van heilige plantaardige medicijnen ging hij het bos in en hij werd daar bezocht door een vrouwelijke geest van het bos. Ze bracht een kikker in haar handen, waaruit ze een witte secretie nam, en leerde de Pajé hoe deze toe te passen.

Terugkerend naar de stam kon hij, volgens de richtlijnen die hij had ontvangen, kon hij zijn broers en zussen genezen. Vanaf dat moment stond hij bekend als Pajé Kampu of Kampum. Na zijn dood leefde zijn geest voort in de kikker, waar hij zijn missie voortzette om de gezondheid van degenen die het bos verdedigen te beschermen.

De afscheiding werd bekend als Kambo, maar in sommige stammen wordt het Sapo, Dow-Kiet, Kampu of Vacina da Floresta genoemd. Al duizenden jaren wordt het gebruikt als medicijn door het Kaxinawá-volk en door vele andere inheemse groepen, waaronder de Amahuaca, Katukina, Kulina, Yawanawá, Matses, Marubo en Mayoruna. Het wordt nog steeds veel gebruikt door inheemse mensen in het Amazonegebied tot op de dag van vandaag.

De eerste waarnemingen van het gebruik van Kambo werden gedaan door een Franse priester, pater Constantin Tastevin in 1925, terwijl hij bij de Kaxinawá-stam in de bovenste Juruá-rivier in Brazilië verbleef. In de jaren 80 beschreef Katherine Milton, een Amerikaanse antropologe, het gebruik van Kambo onder de Mayoruna-stam in Brazilië en in de jaren 80 schreef Peter Gorman over zijn ervaringen met het nemen ervan met de Matses-stam in Peru.

In de jaren negentig leerden rubberen tappers in Brazilië over de Kambo van de Amazone-indianen. Ze begonnen het naar de steden Acre te brengen en het zelf toe te passen. Francisco Gomes van Cruzeiro do Sol heeft een aantal jaren bij de Katukina gewoond en was een van de eerste mensen die pionierden met het gebruik van het middel buiten de Amazone.

De praktijk verspreidde zich en al snel gebruikten mensen in de grotere steden van Brazilië Kambo. De kikkers worden gevonden in bomen in de buurt van de waterwegen van het regenwoud waar ze samenkomen om te zingen en de regen aan te kondigen. Traditioneel worden ze kort na zonsopgang gevangen door de indianen die het lied van de kikker imiteren.

De kikkers zijn erg passief en reageren rustig wanneer ze voorzichtig worden opgepakt, mogelijk omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. De secrectie, afscheiding, wordt op uiterst zorgvuldige wijze van de kikker gehaald. Alleen de eerste laag secretie wordt afgenomen. Zodat ze nog steeds voldoende secretie hebben om zich tegen vijanden te verdedigen.

De kikker wordt nooit geschaad maar met de grootste zorg en respect behandeld, omdat de mensen geloven dat ze nauw samenleven met alle dieren spirits en ze die te vriend willen houden. Innerlijke-reis koopt de Kambo sticks via de IAKP. (International Association of Kambo Practitioners) De IAKP heeft contacten met de stammen waar ze de Kambo verzamelen op een ethische wijze.

Aanmelding behandeling

Kambo is legaal en geen entheogeen. Voor meer informatie of aanmelden voor een Kambo ceremonie kun je een e-mail sturen naar: info@innerlijke-reis.nl of gebruik het contactformulier.

Kijk voor data voor een Kambo behandeling in de agenda op deze website. Andere data zijn in overlegbespreekbaar. Neem ook eens een kijkje bij onze andere behandelingen, zoals de Ayahuasca ceremonie.

Maak een afspraak